Vissza a gyökerekhez
Számtalan esetben találkozom olyan jegyespárokkal, akik fontosnak tartják a hagyományőrzést. Nem ritka, hogy már a leánykérés, és az eljegyzés is, a magyar hagyományoknak megfelelően történik. Vidéken minden bizonnyal több olyan hagyományőrző esküvőt láthatunk, amelyet a tradíciók és népszokások kötelező elemeivel tarkítanak. Jobbára ezeken a településeken a jegyespár családja, a falu összefogásával bonyolítja le a jeles eseményt.
Manapság mindent jó előre meg kell szervezni és tervezni, még akkor is, ha a családunkban igazán nagy az összetartás, gondoljunk csak a felkapott esküvői helyszínekre.
Joggal merül fel a kérdés, hogy jó, de akkor, hogyan is lehet manapság igazi tradicionális magyar esküvőt szervezni?
Ez komoly kihívást jelent, hiszen mostanában inkább az aktuális trendeket követik a jegyespárok nem pedig a tradíciókat. Természetesen a romantikus, vintage vagy bohém esküvőn is visszaköszön egy-egy hagyományos elem, menyasszonytánc, éjféli töltött káposzta formájában, mert azért mégis csak magyarok vagyunk! 🙂
A tradicionális esküvő esetében is nagyon fontos a helyszínválasztás. Kicsiny országunk bővelkedik a hagyományos hangulatot idéző helyszínekben, mind külső megjelenésében, mind pedig a gasztronómiában. Bárhol is éljünk bőséges a választék.
Esküvői helyszínek után kutatva, ha már eldöntöttük, hogy esküvőnkön a hagyományőrzés domináljon, a magyar iparművészeti és kézműves tárgyak is jelentős szerepet tölthetnek be, ezzel is emelve a helyszín hangulatát. Kiváló tradicionális helyszínek lehetnek a Csárdák, Kastélyok, Tanyák, Halászcsárdák, Majorok, Lovas tanyák, Szőlőskertek. A tipikus magyar enteriőrrel rendelkező éttermeket is számításba vehetjük, fontos, hogy a berendezési tárgyak tükrözzék a vidékies magyar vonalat.
A helyszín kiválasztását követően is ragaszkodjunk a magyaros motívumok, és tárgyak szerepeltetéséhez, amely a menyasszonyi ruhán, az esküvői tortán, illetve a dekorációban is megmutatkozik. A dekoráció elemei: szódásüveg, mákgubó, kukoricaháncs, tűzpiros muskátli, török szegfű stb. Amennyiben teret adunk egyéni fantáziánknak, dekorálhatunk zöldségekkel, felfűzött paprikával, hagymával, fokhagymával, vagy cserepes csípős paprikával, mellyel később a tyúkhúslevesünket is ízesíthetjük, ezzel is jelezve, hogy ízig – vérig magyar esküvőn vagyunk! 🙂
Amennyiben kedvet kaptál egy tradicionális esküvőhöz, egyedülálló helyszíneket tudok Neked ajánlani, ahol igazi magyaros, mulatós esküvőtök lehet.